Wat wij doen

Wat doet Namens de Familie?

Namens de Familie ondersteunt mensen die ongewild, onbedoeld en onverwacht het middelpunt van het nieuws zijn geworden. Mensen die in een stressvolle periode of door gebrek aan ervaring niet in staat zijn om zelf met de mediadruk om te gaan. De media-adviseurs van Namens de Familie helpen de media-aandacht in goede banen te leiden. Dat doen zij door families, achterblijvers of nabestaanden bij te staan, te adviseren en te coachen op het gebied van pers en publiciteit. Als de familie of de kring rond de familie geen woordvoerder beschikbaar heeft, dan kan Namens de Familie ook de woordvoering verzorgen, maar de voorkeur gaat uit naar een woordvoerder binnen de familiekring.

Veel gestelde vragen

Namens de Familie is opgezet om de media-aandacht voor families na calamiteiten en persoonlijke drama’s in goede banen leiden. Uit de gesprekken die we hebben gevoerd ter voorbereiding blijkt dat daar grote behoefte aan is.

Het is niet de intentie om families af te schermen voor media. Natuurlijk kan het zijn dat families niet in de openbaarheid willen voorkomen. In die gevallen zullen we dat media kenbaar maken. Voor media kan het handig zijn een aanspreekpunt te hebben om in contact te komen met families. Namens de Familie neemt die rol graag op zich.

Namens de Familie ondersteunt slachtoffers en nabestaanden die het middelpunt van het nieuws zijn geworden in verband met een persoonlijke calamiteit.

Namens de Familie komt alleen in actie via een verwijzing van de politie, het OM, het ministerie van Buitenlandse Zaken en Slachtofferhulp Nederland met de afweging dat er (grote) media-aandacht gaat ontstaan of nodig is. Zonder doorverwijzing nemen we in principe geen zaken aan.

Bij Namens de Familie staat één belang voorop: dat van de familie in kwestie. Namens de Familie opereert onafhankelijk en altijd in het belang van de familie. Tot ons netwerk behoren Slachtofferhulp Nederland, de politie, het Openbaar Ministerie en Rode Kruis Nederland.

Om families goed te kunnen bijstaan in hectische omstandigheden is het van belang om met andere partijen te overleggen. Dat wil niet zeggen dat Namens de Familie een verlengstuk is van een van de partijen waarmee wordt samengewerkt. We handelen altijd in het belang van de familie.

Families die door Namens de Familie worden geholpen, hoeven daar niet voor te betalen.

Namens de Familie richt zich alleen op media-advies en -ondersteuning. Wij kunnen wel doorverwijzen naar organisaties die verstand hebben van specifieke vormen van hulp.